In harmonie met de seizoenen

Yin – yang en de vijf elementen
Volgens de Chinese filosofie onderscheiden zich de seizoenen in een yin- en yangperiode. Het winterseizoen is yin en staat voor vrouwelijk, donker, kou, rust en is naar binnen gericht. Het zomerseizoen is yang en staat voor mannelijk, licht, warm, beweging en is naar buiten gericht. Ook zijn de seizoenen onderverdeeld in vijf transformatiefasen, ook wel vijf elementen genoemd; hout, vuur, aarde, metaal, water.

Wintertijd
De koude en donkere maanden nodigen uit tot rust, reflectie, aanvullen en voorbereiden.
Dit is een uitgelezen tijd om de batterij weer op te laden, de innerlijke balans te herstellen en ons op verschillende manieren te voeden met vitale Qi (energie).

Wintertijd en nierenergie
De winter is verbonden met het element water. Elk element is tevens verbonden met een orgaan. De winter (waterfase) is verbonden met de nierenergie.

Volgens de Westerse geneeskunde blijft de functie van de nieren beperkt tot het verwijderen van afvalstoffen uit het bloed en het reguleren van de waterhuishouding van het hele lichaam. In de Chinese geneeskunde beschouwt men de nieren tevens als de centrale bron van alle vitale levensenergie. De nieren kunnen Qi opslaan als reserve, zodat deze in tijden van veel activiteit, groei, herstel of stress aangesproken kan worden. Met name tijdens de wintermaanden is het belangrijk de nierenergie te voeden en te beschermen. Nierenergie raakt in deze maanden namelijk sneller uitgeput.

Kwaliteit van nierenergie herkennen
De nierenergie komt o.a. tot uitdrukking via: gebit, oren, haar, voortplantingsorganen, botten/knieën en algemene energiebeleving. Is de nierenergie sterk, dan is men energiek en is b.v. het haar gezond en glanzend. Is de nierenergie zwak, dan is men futloos, is het haar dun, broos of wordt men vroegtijdig grijs. Goed stromende nierenergie houdt het gehoor scherp. Bij zwakke nierenergie kan de kwaliteit van het gehoor afnemen of kunnen klachten als tinnitus (oorsuizen) ontstaan. Ook onderrug problemen kunnen bij nierzwakte ontstaan. In het gelaat kunnen we zwakke nierenergie herkennen aan donkere kringen onder de ogen. Tekort aan nierenergie kan leiden tot een burn-out.

De organen hebben volgens de Chinese geneeskunde een geestelijke en een emotionele component. De nieren huisvesten Zhi; de wilskracht. Als de nierenergie sterk is, zullen we in staat zijn doelen te stellen en daadkracht te tonen. Verstoorde nierenergie kan leiden tot angst en onzeker zijn, of het hebben van fobieën.

Nierenergie aanvullen en opslaan
Advies: voldoende (nacht)rust, stress en een te volle agenda vermijden, voeding afstemmen op persoonlijke behoeften, omstandigheden en het actuele jaargetijde. Verzamel energie en innerlijke kracht d.m.v. Guasha, meditatie en lichte oefeningen.

 

Lichaam en geest zijn afhankelijk van een goede Qi-voorraad -en doorstroming.
Bij Praktijk De Qi van West zijn wij gespecialiseerd in Qi-processen. Wij bieden de volgende behandelingen: Guasha therapieEFT, Detox coaching en voedingsadviezen volgens de traditionele Chinese geneeskunde.

Meer informatie? Stuur een email, of neem vrijblijvend contact met ons op via
tel. 06 14 95 01 23.

Be Sociable, Share!
This entry was posted in Voeding & gezondheid. Bookmark the permalink.