Gezonde genen trainen!

Wat in meditatieve bewegingsvormen zoals Qigong en Yoga al eeuwenlang bekend was, is nu ook door wetenschappelijk onderzoek bevestigd.

Enkele jaren geleden is door het onderzoek van Dr. Elizabeth H. Blackburn (Nobelprijswinnares 2009) bekend geworden dat meditatie en beweging belangrijke onderdelen zijn bij het in de basis herstellen van onze gezondheid door het verjongen van onze cellen!

 

Het onderzoek van Dr. Blackburn heeft uitgewezen dat zelfs al na drie maanden mediteren en bewegen positieve veranderingen optreden op celniveau. Gebleken is namelijk dat de productie van telomerase hiermee wordt bevorderd en zo de telomeren in de cel weer worden verlengd en hersteld.

Wat zijn telomeren? Wat is telomerase?
Een telomeer bevindt zich aan het uiteinde van een chromosoom en is te vergelijken met de plastic uiteinden van een veter. Chromosomen bevatten onze genetische informatie. Door vele delingen rafelt het uiteinde van de chromosoom en uiteindelijk kan de cel niet meer delen en sterft. Menselijke cellen bereiken dit stadium na zo’n vijftig, zestig delingen. Zo treedt er uiteindelijk degeneratie en disfunctie van organen/weefsel op.  

Telomerase is een enzym dat nauw betrokken is bij de chromosoom -en dus de celdeling. Wanneer het actief is kan het de telomeren herstellen en verlengen. Zo vertraagt dit enzym de veroudering van de cel en daarbij ons hele lichaam.

 

 

 

Stress zorgt voor het korter worden (eerder gaan rafelen) van de telomeren en beïnvloedt hiermee nadelig de celdeling.

 

 

Omgekeerd zorgt meditatie voor ontspanning en bevordert de productie van telomerase, zodat slijtage aan telomeren (zie bovenstaande afbeelding) teruggedraait wordt en cellen weer verjongen, aldus het onderzoek van Dr. Blackburn. De Mind & Body connectie is hiermee nu ook vanuit wetenschappelijk perspectief aangetoond.

Journal Reference:

  1. Tonya L. Jacobs, Elissa S. Epel, Jue Lin, Elizabeth H. Blackburn, Owen M. Wolkowitz, David A. Bridwell, Anthony P. Zanesco, Stephen R. Aichele, Baljinder K. Sahdra, Katherine A. MacLean. Intensive meditation training, immune cell telomerase activity, and psychological mediators. Psychoneuroendocrinology, 2010; DOI: 10.1016/j.psyneuen.2010.09.010

 

Be Sociable, Share!
This entry was posted in Voeding & gezondheid. Bookmark the permalink.