Eenvoudig ontgiften met een Heetwaterkuur

De heetwaterkuur is een beproefde methode uit de Ayurvedische geneeskunde waarmee op eenvoudige wijze de spijsverteringskracht wordt vergroot, de ontgifting wordt bevordert en de energievoorraad wordt aangevuld. Door het benodigde water gedurende 20 minuten te laten koken wordt volgens de 5 elementen leer het element vuur (yang) aan het water toegevoegd waardoor het stofwisselings activerende kwaliteiten bevat.

Heetwaterkuur

Deze kuur is bij uitstek geschikt om bij aanvang van elk seizoen, vooral aan het begin van het voorjaar en de herfst te worden toegepast, maar kan naar gelang dat nodig is het gehele jaar door worden ingezet.

Kook ’s morgens 1200 cc water. Laat het water gedurende +/- 20 minuten doorkoken op een laag vuur, tot er ongeveer 1 liter over is. Voeg hierna eventueel een theelepel biologische poeder of schijf verse gember of kurkuma (geelwortel) aan toe. 

Drink hier gedurende de dag telkens kleine slokjes van. Het water moet zo heet mogelijk gedronken worden. Bij hitte aanvallen of opvliegers het water iets laten afkoelen. Let er op de tong niet te verbranden!  Zorg ervoor dat het water voor drie uur ’s middags opgedronken is.

Tijdens de heetwaterkuur kunnen zich ontgiftingsreacties voordoen. Dit zijn reacties die ontstaan wanneer het lichaam bezig is zich te ontdoen van toxische stoffen. Wanneer er een ontgiftingsreactie optreedt, de hoeveelheid water halveren en met 600 cc verdergaan en gedurende de volgende dagen geleidelijk opvoeren tot de aanvangshoeveelheid van 1200 cc.

Drink aanvullend voldoende (bron)water en/of kruidenthee en vermijdt belastende voeding. Dit verkleint de kans op sterke ontgiftingsreacties. Nb.: koolzuurhoudende dranken, koffie, zwarte thee, melk, chocolademelk en alcohol hebben een verzurende werking en worden daarom niet tot ondersteunende dranken gerekend.

Stop na elke 5de dag voor 2 rustdagen en start dan weer met de volgende 5 kuurdagen. Probeer voor een optimaal effect de kuur 3 weken vol te houden.

Wij wensen u een goede kuurtijd en optimale gezondheid toe!

 

Be Sociable, Share!
This entry was posted in Voeding & gezondheid. Bookmark the permalink.